Вентилация

 

Добрата вентилация и правилно избраната вентилационна система, осигуряват оптимална въздушна циркулация в сгради и помещения, както и поддържане на определени амплитуди на локалния микроклимат у дома, офиса, търговското помещение или промишления обект, които сме оборудвали с тази система.

 

За какво служи и как работи?                                           ventilacia_chernevclima

 

Всяка вентилационна система има за задача да поддържа въздуха в затворените помещения чист, свеж и пресен, като за целта подава пресния въздух с дебита, който е потребен на всички живеещи, пребиваващи или работещи в тези помещения. В същото време, тя отвежда навън влажният и замърсен въздух от помещенията.

За да бъде максимално ефективна една вентилация, тя трябва да е правилно проектирана, въздухопроводните системи да бъдат оразмерени прецизно, с цел достигане на правилния въздухообмен.

 

Най-важното при изграждането на проекта:

 

При добре проектираните и изградени вентилационни системи, пресният въздух постъпва с равномерна скорост и дебит във всяко едно помещение, което лесно се постига с правилното подбиране и разпределението на вентилационните решетки. Благодарение на параметрите на вентилационната система, въздухът, който постъпва в помещенията, се подлага предварително на обработка чрез филтри и чрез сектор за предварителното подгряване и/или овлажняване на въздушния поток. В същото време още при проектирането трябва да се предвиди външният въздух да се засмуква от райони, край които липсват източници на вредни емисии, така че в помещенията да не се привнасят вредните вещества или миризми отвън.

hvac_engenier_chernevclima

 

 

Кой има нужда от вентилационна система?

 

Все по-активното навлизане на подобни системи до голяма степен е свързано и с качествата на строителството. Докато доскоро се строеше с некачествени изолационни материали и зле уплътнени дограми, които позволяваха т.нар. естествена вентилация, днес сградите са все по-добре топлоизолирани, енергийно ефективни и шумоизолирани, което има негативен ефект върху естествените процеси на въздухообмен.

Въвеждането в дадена сграда на подобна система помага да осигурим достатъчни количества свеж въздух в помещенията, липсата на който води до неприятни за човека състояния като сънливост, главоболие, замайване, понижена концентрация, умора, гадене, отпадналост и други, а в някои случаи и депресията, дразненето на очите, затрудненията в дихателните ни пътища или появата на сърдечни аритмии.

Добрият въздухообмен помага на в борбата срещу влагата, която обичайно се появява от дейности като дишането, гладенето, готвенето, прането, сушенето на дрехите, миризмите, наслоявани в закрити пространства без естествена вентилация.

 

Видове вентилационни системи

 

Съществуват различни видове вентилационни системи, при чийто избор трябва да се съобразяваме основно със съответното предназначение на сградата или помещението, които се вентилират, както и със спецификата на изискванията на дадената среда.

Вентилацията условно се класифицира по зони на обслужване, според което може да бъде местна или общообменна, по предназначението си – смукателна или нагнетателна, по конструкцията си – канална или безканална, и по метода за контролиране на въздухопотока – с механично задвижване или с естествено задвижване.

В общи линии можем да кажем, че смукателните вентилации служат за отвеждането на влажния и замърсен въздух навън, докато натегателните подават чистия, филтриран, овлажнен и загрят въдухопоток в помещенията.

Механичните вентилации използват оборудване като вентилатори, електродвигатели, въздухонагреватели и прахоуловители, които позволяват активното смесване на mehanichna_ventilaciq_chernevclimaвъздухопотока, докато естествената вентилация предполага движение заради разликата в температурата на атмосферния въздух и на въздуха в помещенията.

estestvenna_ventilaciq_chernevclima

 

 

 

При местната вентилация чист въздух се подава до дадени места, а замърсеният се извежда само оттам, където има образувани вредни емисии. Общообменната вентилация например е широко застъпена при поставянето на отделни вентилатори на стена или прозорец, които осъществяват само най-общия нужен обмен на въздуха в помещението.

Ако вентилацията има мрежа от въздухопроводи за движението на въздуха, тя е канална,

kanalna_ventilaciq_chernevclima

а ако няма (примерно при използването само на вентилатор) – безканална.

bezkanalna_ventilaciq_chernevclima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В днешно време на преден план все повече излиза нуждата от ефективни вентилационни системи. Тяхното навлизане в бита е въпрос не само на практичност, но и на елементарни здравни норми, спазване на правилата за безопасност на труда (ако говорим за вентилация на работното място), екологични норми, енергоспестяване.

Днес никой не поставя под съмнение задължителната нужда от наличието на чист въздух във всяко помещение, без значение дали то се намира у дома или на работното място.

Европейският съюз е вменил като основно задължение ефективната вентилацията във всяка една обществена и административна сграда в държавите-членки, както и в офиси, учреждения, производства и домове.

 

За нас:

 

„Чернев Клима“ ЕООД разполага с голяма собствена производствена база, която е оборудвана с необходимата модерна техника за производството на всичко, което е свързано с вентилационните инсталации. Независимо дали става въпрос за въздуховоди или фитинги, качеството е на най-високо ниво, тъй като фирмата разполага с добре обучен персонал, който се справя с всяка поставена задача. Производственият процес е оптимизиран, за да може да се изпълнява всяка поръчка в най-кратки срокове, а доставката на изработената продукция може да бъде осъществена от наш транспорт или от логистична компания.

Като производител на артикули, сред които тапи, въздуховоди, редуктори, колена, тройник, нипел, седлово отклонение и други от категорията “Вентилация”, разполагаме както с богато разнообразие от стандартни размери вентилационни компоненти, така и готовност да произведем нестандартни такива по размери зададени от клиента.

Производствената ни база и Шоурумът ни се намират в град Силистра, на адрес ул. „Петър Бояджиев“ №31.